Dömösi Szivárvány Óvoda

OM: 031748

Elérhetőségünk:

Cím: 2027 Dömös, Pásztor János utca 1.

Kapcsolat: 


Dokumentumok


Bemutatkozás

Mb. intézményvezető: Gräff Albertné

A Dömösi Szivárvány Óvoda elődje, 1951. január 15-én nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt, Napközi otthon néven. Innen számítjuk óvodánk történetét.

Az épületet 2014-ben Európai Unió által támogatott Pályázati pénzből megújult kívül és belül egyaránt. A régen használt bejárat a Táncsics Mihály út felől megszűn, a Pásztor János utcára nyílik most a bejárat. 

A Dömösi Szivárvány Óvoda csendes helyen, gyönyörűszép természeti környezetben, a Visegrádi -hegység lábánál, a Duna jobb partján található.

Az egészséges jó levegő, a tágas játszóudvar, a világos termek biztosítják óvodásaink számára a fejlődéshez szükséges feltételeket. Az óvoda udvarában 2020-ban, a Magyar Falu program pályázatával, több nagymozgásra alkalmas játékokat telepíttetett az önkormányzat.

Ezek mászóvárak csúszdákkal, hinták, fészekhinta, libikókák.

A változatos eszközök biztosítják gyermekeink egészséges mozgásfejlődését.

A községünkben lakó, de a közelben dolgozó szülők gyermekeit is szívesen látjuk.

Két csoportszoba 50 férőhellyel, 2 mosdóhelyiséggel, egy közös nagy öltözővel tudja biztosítani a gyerekek nevelését.

A csoportok indításának száma minden évben a Képviselőtestület döntése alapján történik. Ez függhet a gyereklétszámtól, illetve az óvodapedagógus ellátottságtól.

Pedagógusaink a gyermekek számára biztonságot jelentő állandó nevelési szokás-és szabályrendszerrel, változatos módszerekkel szervezik a gyerekek mindennapjait, tevékenységeiket.

A közelben található városok: Visegrád, Szentendre, Esztergom, ill. Budapest, jól megközelíthetők számunkra. Ezekben a városokban rengeteg lehetőség adódik, hogy a gyermekeink sokféle kulturális, művészi, környezeti és társadalmi alkalmat kínálva ismerhessék meg közeli és távolabbi környezetüket. Az ismereteiket esztétikus, értékes tartalommal megtöltve gyarapíthassuk.

A fenntartó elvárása intézményünkkel:

A Dömösi Szivárvány Óvoda fenntartója, Dömös Község Önkormányzata.

Részükről elvárás és feladat a racionális, költségkímélő működtetés a jelenlegi szervezeti rendszer fenntartásával. Fontos a fenntartó számára, hogy a településen az óvoda folyamatosan működjön, tartalmas, igényes neveléssel a szülők megelégedésére.

Dömös Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az óvoda működéséhez folyamatosan biztosítja önkormányzati támogatását, ami a működési költségek fedezetét szolgálja. Ezeken kívül lehetőségeivel, anyagi forrásaival támogatja az óvodát.

Ezek a plusz támogatások az intézmény Munkatervében szerepelnek, előzetes egyeztetés után.

Programunk küldetése – filozófiája

A Dömösi Szivárvány Óvoda olyan saját Helyi Programalapján működik, ahol az egyéni arculatának megőrzésével folyik a nevelő-fejlesztő munka.  Pedagógusaink fogékonyak az új értékekre és megpróbálnak megfelelni a mindenkori társadalmi elvárásoknak. Munkánk során célunk, hogy a hozzánk járó gyermekek nyugodt, szeretetteljes, családias légkörben nevelkedjenek.

Alapvető szempontjaink az elfogadás, a kivárás, valamint az egyéni sajátosságok és különbségek, az egyéni fejlődési tempó figyelembevételével történő tevékenységek szervezése. Meghatározónak tartjuk az óvónő modellszerepét, ezért nélkülözhetetlen, hogy minden itt dolgozó azonosulni tudjon pedagógiai koncepciónkkal, hogy beszédével, magatartásával is követendő példát nyújtson a rábízott gyermekeknek.  Szorosan együttműködünk a családokkal, megismerve igényeiket, elvárásaikat, egyenrangú nevelőtársi viszonyt, jó partnerkapcsolatot alakítunk ki.

    Óvodánk alapítványa: Dömösi Óvodásokért Alapítvány

Kuratórium elnöke: Vitéz Ferenc Lászlóné

Az Alapítvány támogatást nyújt óvodánk számára, hogy gyermekeink változatos, értékes, izgalmas lehetőségekhez jussanak. (bábszínházi előadások, kirándulások, egyéb eszköz vásárlása)

Az óvoda a saját helyi Pedagógiai Programja alapján működik.

Jelenleg az óvoda területén folyik a bölcsőde építése. Az önkormányzat szándéka, hogy minél hamarabb  fogadni tudja a dolgozó szülők kisgyermekeit.

Birtalan Ferenc: Míg megnövök

„ Engem ne emeljen a magasba senki,

ha nem tud addig tartani,
míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
ki nem csak hallani,
de érteni akar,
hogy közel legyen a szívdobogásunk.”